dilluns, 26 de desembre del 2011

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE


Com podreu veure a mida que aneu seguint el nostre projecte, el tema tractat és el moviment de La Nova Cançó i tot allò que va significar dins del nostre país i arreu d’Europa. Els quatre autors del projecte som uns enamorats de la música en català i ens fascina l’època en què va tenir lloc el naixement de la música moderna en la nostra llengua a mitjans del segle XX. En un primer moment pot semblar un tema poc interessant si el qui s'hi apropa no està vinculat d'una manera o altra a la música, però creiem que com a estudiants del grau en Llengua i Literatura Catalanes hem de ser conscients de la importància d’aquest moviment. 

Durant dècades, la situació de minorització lingüística que experimentà (i, malauradament, continua experimentant) el català respecte del castellà i del francès, els dramàtics episodis de repressió franquista a l’estat espanyol i els programes de substitució lingüística seculars endegats pels estats francès i espanyol, van fer que escriure, cantar o expressar-se en llengua catalana fos, en segons quins contextos, un acte heroic. Escriptors, cantants o locutors catalans van haver de fer ús de la imaginació i cercar les escletxes legals per dur a terme l’idioma, i al mateix temps, la dignitat. Això fou ben explícit en l'etapa tardofranquista, quan els canvis i els anhels d'anys eren ben a tocar.

El nostre projecte és un homenatge a aquell col·lectiu d’intel·lectuals anomenats Els Setze Jutges que, dins d’una situació política i social que gens els afavoria, reivindicaren l’ús del català en la música moderna fixant-se en els corrents musicals que emergien arreu del món, com ara la cançó francesa, el blues o la salsa i feren de la cançó moderna en català un referent mundial. És un homenatge a les lletres de les seves cançons, dignes de considerar-se literatura per la seva temàtica reivindicativa, pel sentiment nacionalista i patriòtic i per esdevenir, en el cas de moltes cançons, símbols del poble català.

Així mateix, no hem volgut oblidar allò que va passar després de la mort del dictador i, per això, també hem centrat part de la nostra atenció en l'evolució de la música en català des dels anys vuitanta fins als nostres dies per veure si hi ha o no punts de contacte amb aquells qui, a finals dels cinquanta iniciaren el moviment.


Al llarg del procés de creació de la wiki i de desenvolupar-hi el tema, hem anat seguint les indicacions genèriques i afrontant problemes diversos. D'una banda, hi hagut alguns replantejaments en el guió, com ara la supressió d'alguns apartats que, tenint en compte l'extensió que se'ns demanava, hagués deixat en anècdotic el contingut d'algunes entrades. D'altra banda, ens hem hagut d'adaptar a les condicions de treball i personals que se'ns anaven presentant; sobretot la dificultat d'un dels membres del grup a seguir amb la mateixa regularitat que els altres el ritme establert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada